Najlepsze przetwory z ogórków.

Sezon wakacyjny już w pełni, a wraz z nim nadchodzi czas na przetwory z ogórków. Poniżej znaleźć można 4 najlepsze przepisy na przetwory z ogórków, które można wykonać i cieszyć się dłużej sezonowym dobrem.

1. TRADYCYJNE KISZONE OGÓRKI.

Składniki:

– 1 kg ogórków gruntowych

– 2 l wody

– 2 łyżki soli

– 30 g chrzanu

– 6 ząbków czosnku

– 3 gałązki koperku

– 3 słoiki o pojemności 1 l.

Wykonanie:

Ogórki umyć i dokładnie oczyścić. W garnku zagotować wodę z solą i odstawić do przestudzenia.
Do każdego słoika włożyć po ok. 3 cm kawałku chrzanu, 2 ząbki czosnku oraz po gałązce kopru.
Ogórki ułożyć w słoikach pionowo w ten sposób, aby zostało jak najmniej wolnego miejsca. Zalać lekko przestudzoną, ciepłą zalewą, zakręcić i odstawić w zacienione miejsce na ok. 2 – 3 tygodnie.

2. DOMOWE KORNISZONY.

Składniki:

– 1 kg małych ogórków gruntowych

– gotowa przyprawa do ogórków konserwowych

– 1 1/2 l wody

– 250 ml octu 10%

– 3 łyżki cukru

– 1 łyżka soli

– 3 słoiki o pojemności 1 l.

Wykonanie:

Ogórki umyć i ułożyć pionowo w słoikach, do każdego wsypać łyżkę gotowej mieszanki.
Składniki zalewy zagotować, gorącą zalać ogórki, zakręcić słoiki i pasteryzować ok. 7 min. licząc od zagotowania wody w garnku.

3. SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ.

Składniki:

– 3 kg ogórków gruntowych

ZALEWA:

– duży pęczek natki pietruszki

– 3 duże ząbki czosnku

– 250 ml octu 10%

– 250 ml oleju rzepakowego

– 250 ml wody

– 250 g cukru

– 50 g soli.

Wykonanie:

Ogórki umyć i zetrzeć w plastry. Składniki zalewy zagotować i ostudzić. Chłodną zalać poszatkowane ogórki, wymieszać i odstawić na 12 godz. lub noc.
Po tym czasie przełożyć sałatkę do słoików i dopełnić zalewą, zakręcić.
Pasteryzować ok. 6 – 8 minut licząc od momentu zagotowania się wody, odstawić do ostudzenia.

4. PIKLE MUSZTARDOWE.

Składniki:

– 1 kg ogórków gruntowych

– 1 l wody

– 1 szkl. octu 10%

– 5 łyżek musztardy stołowej

– 3 łyżki soli

– 2 szkl. cukru

– 2 liście laurowe

– kilka ziaren ziela angielskiego

– 1 marchewka.

Wykonanie:

Do garnka wlać wodę i ocet, dodać musztardę, sól, cukier i dokładnie wymieszać.
Kolejno dodać liście laurowe, ziele angielskie i startą na tarce marchewkę – wszystko razem zagotować.
Ogórki umyć, obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć je w umytych i wyparzonych wcześniej słoikach.
Ogórki zalać zagotowana zalewą, zakręcić i pasteryzować ok. 10 min.